Duurzaamheid

Empowering a wasteless world

We doen wat we doen met oog voor de toekomst en de natuur. “Empowering a wasteless world” is voor ons niet alleen een spreuk aan de muur, het is onze visie op een duurzame toekomst. Dit begint bij het streven naar natuurvriendelijke oplossingen en een circulaire economie. Al onze verpakkingen worden uit gerecycled kunststof gemaakt en kunnen opnieuw gerecycled worden.

Ruim 10 jaar geleden zijn wij al gestart om onze verpakkingen te maken van 80% gerecyclede frisdrankflessen. Inmiddels valt ook 100% gerecycled materiaal binnen onze mogelijkheden. Het mooie aan deze innovatie is dat het gebruikte kunststof eerder al als consumentenverpakking in de winkel gelegen heeft en geschikt is om weer een nieuwe voedselverpakking te worden. Door het blijvend hergebruiken van bestaande verpakkingen wordt de noodzaak voor nieuw materiaal minder. Een perfect voorbeeld van de circulaire economie.

Duurzame verpakkingen

Circulaire economie

Kunststof; een duurzame bouwsteen

Zijn kunststof verpakkingen duurzaam?

We krijgen vaak de vraag of kunststof verpakkingen eigenlijk wel duurzaam zijn. Ons antwoord is volmondig, ja! Als er echter verkeerd mee omgegaan wordt, dan is de kracht van kunststof helaas ook een nadeel. Doordat het materiaal zo sterk is, kan de natuur het niet zelf afbreken. Het moet dus vooral niet in de natuur terecht komen. Iedereen kent de beelden van de plastic soep in onze oceanen en veel mensen vinden dat de oplossing hiervoor ligt in het minder produceren of zelfs volledig weglaten van kunststof. Toch heeft kunststof enorme voordelen ten opzichte van andere verpakkingsmaterialen. Voor de productie van kunststof zijn al weinig grondstoffen nodig. Bovendien is kunststof relatief gezien veel sterker dan andere materialen. Daardoor kan het vaak dezelfde verpakkingsfunctie vervullen, maar dan met veel minder kilo’s aan verpakkingsmateriaal. Daarnaast is kunststof ontzettend veelzijdig en kan het in allerlei maten en vormen gegoten worden. Deze eigenschap maakt het materiaal bijzonder geschikt om verpakkingsprocessen van teler tot supermarkt zo efficiënt en duurzaam mogelijk op te zetten. Het belangrijkste materiaaleigenschap is misschien nog wel de recyclebaarheid. Als je de materiaalstromen simpel en zuiver houdt, is kunststof een ideaal materiaal om te recyclen. Dit doen wij al dagelijks met onze eigen restafval. Een ander goed praktijkvoorbeeld van recycling is de statiegeldfles, die middels bottle-to-bottle recycling, weer terug komt als een nieuwe fles.

De toekomst van kunststof

Bij Verstappen hebben we verstand van kunststof verwerken. Wij ervaren dagelijks wat het materiaal kan en hoe het materiaal zich in de toekomst verder kan ontwikkelen als een belangrijke duurzame bouwsteen in onze samenleving. Door de combinatie van een minimaal grondstofverbruik, de vormvrijheid, het langer houdbaar kunnen houden van voedselproducten en het energievriendelijk en voedselveilig recyclen, is kunststof een verpakkingsmateriaal met meer potentie dan veel andere verpakkingsvormen. Een voorwaarde is wel dat het toepassen van kunststof verantwoord gebeurt zodat het geen schade aan de natuur kan aanrichten. Onze missie is om dat te realiseren.

Zijn kunststof verpakkingen duurzaam?

Plastic Pact

Om deze missie te realiseren hebben we ons o.a. aangesloten bij het Plastic Pact NL. In het Pact hebben inmiddels 110 toonaangevende bedrijven in Nederland afspraken gemaakt over het recyclen van plastic en de handen ineen geslagen om het plasticprobleem aan te pakken. Met de innovatie die we bij Verstappen introduceren tonen we aan dat we niet stilstaan, maar vooruitdenken en toekomstgerichte stappen zetten. Dit sluit perfect aan bij de doelen die we in het Plastic Pact NL hebben afgesproken.

Meer info over Plastic Pact

Plastic Pact

Toekomst

Duurzaam op alle fronten

Duurzaamheid uit zich op veel meer manieren dan alleen in onze producten. In onze hele bedrijfsvoering staat duurzaamheid centraal. Dit is op allerlei gebieden zichtbaar.

  • We recyclen eigen restproducten al sinds 1982.
  • Wij verwerken alleen maar monomaterialen en al onze verpakking zijn dus 100% recyclebaar.
  • Al onze verpakkingen bestaan voor minimaal 40% uit gerecycled materiaal.
  • We stimuleren onze medewerkers om mentaal en fysiek fit te zijn.
  • We ondersteunen maatschappelijke ontwikkelingen en sponsoren diverse verenigingen.
  • We delen onze kennis en enthousiasme met scholieren, vakgenoten en klanten.
  • Ons gebouw is beoordeeld met een duurzaamheidsscore van 4-sterren van de Gemeentelijke Praktijk Richtlijn (GPR).
  • Onze machines hebben een hoge productie-efficiëntie en gaan lang mee door zorgvuldig onderhoud.
  • De warmte die vrijkomt tijdens onze productieprocessen wordt hergebruikt als verwarming van onze gebouwen.
  • Alle onze fabrieksruimten zijn in 2016 voorzien van LED-verlichting. In 2019 volgden ook de kantoorruimten.
Toekomst duurzaamheid
Neem contact met ons op!
Neem contact met ons op!

Meer weten?

Neem contact met ons op!

+31 (0)77 398 47 76

contact opnemen
© 2024 - Verstappen Advanced Packaging
LR Internet